Bezienswaardigheden in Berlijn

Bezienswaardigheden in Berlijn

Brandenburger Tor

Berlijn is een metropool met ruim 3 miljoen inwoners en zo’n 7 miljoen bezoekers per jaar. Om dit allemaal in goede banen te leiden beschikt Berlijn over een uitgebreid openbaar vervoer netwerk. Zo zijn er meer dan 170 metrostations verspreidt over een lijn van ruim 140 kilometer te vinden. Maar naast de metro (U-Bahn) beschikt Berlijn over een uitgebreid Stadsspoornetwerk (S-Bahn), vele bussen en trams. Vrijwel al het stadsvervoer wordt uitgevoerd door de BVG, met uitzondering van de Stadsspoorbaan dat door de DB wordt geëxploiteerd. Lees hier alles wat je moet weten over het openbaar vervoer in Berlijn.

Metrokaart Berlijn

De metro (U-Bahn) van Berlijn

De metro van Berlijn werd in 1902 voor het eerst geopend. Nu, ruim 100 jaar later, zijn er 9 lijnen, 173 stations en ligt er zo’n 146 kilometer aan spoor. De metrolijnen zijn onderverdeeld in Oost-West lijnen (U1, U2, U3, U5 en U7) en Noord-Zuid lijnen (U4, U6, U8 en U9). Om de verschillende lijnen gemakkelijker van elkaar te onderscheiden zijn ze aangeduid in verschillende kleuren. Lees hier alles over de verschillende metrolijnen.

U Bahn Berlin

Bussen in Berlijn

Het busnetwerk van Berlijn bestaat uit ruim 150 buslijnen overdag en 54 nachtbussen. De bussen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. De N bussen zijn de nachtbussen. Bussen die beginnen met een M zijn bussen die in de metropool de routes rijden, deze rijden op een 10 minuten frequentie. Verder zijn er 13 express bussen. De express bussen worden vooral gebruikt om het vliegveld en de verschillende buitenwijken van Berlijn met het centrum te verbinden. Deze bussen stoppen bij minder haltes dan de overige bussen.

Alle bussen in Berlijn zijn rolstoeltoegankelijk. 

Tip: Neem een rit met bus 100, deze bus kan je met een AB-ticket nemen en rijdt langs veel bezienswaardigheden van Berlijn!

Bus Berlijn

Tickets & prijzen

Berlijn is onderverdeeld in 3 zones: A is de binnenstad, B de buitenwijken en C het gebied om de stad heen. De meeste toeristen hebben voldoende aan een AB-kaart, een C ticket heb je nodig als je naar Potsdam of Schönerfeld gaat. Er zijn verschillende kaarten beschikbaar, afhankelijk van de duur en geldigheid. Onderstaande prijzen zijn de prijzen voor AB-tickets. Kijk voor de meest actuele prijzen op de site van de BVG.

Een ticket met geldigheid voor een enkele rit kost €3,-. Dit kaartje is vervolgens maximaal 2 uur geldig en kan eenmalig gebruikt worden. Maak je een hele korte rit? Dan is er een apart ticket voor €2,- beschikbaar, met dit ticket mag je maximaal 3 stations reizen met de S-Bahn of U-Bahn, of maximaal 6 haltes met de bus of tram. Let er op dat je het kaartje bij de gele of rode apparaten (zie voorbeeld rechts) moet stempelen, anders is het ticket niet geldig en riskeer je een hoge boete!

Voor toeristen die vaker gebruik maken van het openbaar vervoer is het aangeraden om een 24-uursticket te kopen. Dit kaartje kost €8,80 per persoon en is na activatie 24 uur geldig. Indien je met een groep reist kan het voordeliger zijn om een groepsticket aan te schaffen, de kosten hiervan bedragen €25,50 per 24 uur en er kunnen maximaal 5 personen mee reizen.

Blijf je een week in Berlijn en wil je alles van de stad ontdekken? Neem dan een 7-dagen ticket. De kosten bedragen €36,- per persoon en is geldig tot middernacht op de 7e kalenderdag na activatie.

Ticket stempelen OV Berlijn

Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden in Berlijn

Station Berlin Hauptbahnhof

Berlijn is een prachtige stad waar je veel kan ontdekken. Ga jij binnenkort op stedentrip naar de hoofdstad van Duitsland? Wij hebben hier een handig overzicht gemaakt van de mooiste bezienswaardigheden in Berlijn die je echt niet kan missen!